Картопляний бізнес України переживає не найкращі часи. Так вважають більшість виробників, дивлячись на досить низький рівень цін в останні кілька років. Але, насправді, вирощування картоплі сьогодні може бути одним з найбільш прибуткових видів аграрного бізнесу, питання лише в правильно побудованій бізнес-моделі на базі об’єднання професійних виробників. Такої думки дотримується Анататолій Аршулік- керівник СОК «Волинська картопля».

«Необхідність створення нашого кооперативу була викликана потребою ринку. Виробники Волинської області вирощують понад 1 млн. тонн картоплі, з яких сформувати комерційну партію розміром 100 тонн однорідної якості майже неможливо! Але, будь-який покупець сьогодні потребує стабільних обсягів і стабільної якості, а виробник, зі свого боку, хоче швидко і без проблем продавати свою картоплю. На базі об’єднання всі ці питання вирішуються набагато швидше, ніж у випадку, коли покупець вимушений комунікувати із декількома окремими виробниками. Власне, я вважаю, що, при правильно побудованій бізнес-моделі, з якісним насіннєвим матеріалом та професійним агросупровідом з одного гектару картоплі цілком реально заробляти понад $ 3,5 тис. Так, картопляний бізнес може бути досить маржинальним»,- розповідає Анататолій Аршулік.

На думку фахівця, ефективний картопляний бізнес важко уявити без диверсифікованого збуту. В структурі продажів повинні бути присутні переробні підприємства, ГоРеКа, роздрібні мережі та гуртові ринки.

«Ми досконало вивчаємо вимоги кожного покупця, вони специфічні. Пріоритетним каналом збуту для нашого кооперативу є переробка картоплі на крохмаль, але ми також плануємо співпрацювати з потужними національними мережами ресторанів. Наприклад, для того щоб виконати вимоги однієї з таких мереж, ми протестували майже 40 сортів картоплі і зупинились на одному з них, який продемонстрував себе як найкращий сорт для виробництва картоплі фрі. В мережі супермаркетів ми плануємо виходити із власним брендом. Це буде не просто мита, сортована та упакована картопля, ми плануємо завести в мережі нові кольорові сорти картоплі, з якими наш споживач ще не знайомий. Але споживач прагне змін і ми повинні задовольнити його потребу!», - зауважив пан Аршулік

Про те, яку цінність створює кооператив для виробників і покупців овочів, а, також, про головні принципи існування такого об’єднання Анататолій Аршулік розповість під час виступу на конференції «Майбутнє ринку «борщового набору» в Україні», яка відбудеться 20 жовтня 2018 року у Львові на території ОРСП "Шувар" - найбільшого в Західній Україні гуртового ринку.

Організатори події : ОРСП «Шувар» та Міжнародна Фінансова Корпорація (МФК).

Подія буде проходити, за підтримки Департаменту агропромислового комплексу Львівської ОДА.

 

 

info.shuvar.com